Provedite 36 dana na neverovatnom putovanju i istražite Latinsku Ameriku – od uvek živih ulica Rio de Žaneira, do tišine drevnih hramova, aktivnih vulkana i fantastičnih plaža! Otkrićete da rajska lepota ovde ne postoji samo na jednom mestu.

Putovanje podrazmeva obilazak četiri latinoameričke zemlje – Ekvadora sa ostrvima Galapagos, Perua, Argentine i Brazila. U cenu su uključena tri međunarodna i šest avionskih letova u unutrašnjem saobraćaju, smeštaj sa doručkom, prevoz privatnim klimatizovanim autobusima, ture obilazaka na svim glavnim lokacijama, pet zajedničkih ručkova i 12 večera, veći broj ulaznica i drugih usluga.

U sastavu ponude su, kao opcije, atraktivne aktivnosti karakteristične za podneblje i kulturu, za koje je potrebno, na licu mesta, doplatiti određeni iznos. Lokalni vodiči govore engleski jezik.

Osnova cena ture The Latin Quest  iznosi 8975 evra, a na Vama je da dodate onoliko koliko želite ili možete, kako biste, kada ste već na putu, doživeli što više.


Dan 1.
Dobrodošli u Kito, prestonicu Ekvadora

Otkrivanje Latinske Amerike počinje ovde. Kito je na UNESCO listi svetske baštine, pa treba videti mnogo toga – Kongresnu i Predsedničku palatu, Trg nezavisnosti, crkve San Francisko, La Kompanija i La Katedral, Stari grad sa očuvanim zdanjima iz kolonijalnog perioda… Od vodiča ćete čuti sve o Kitu, istoriji naroda Inka i španskoj invaziji u 15. veku. Sledi obavezan pogled sa 200 metara visokog brega Panesiljo, na kojem se nalazi statua Device Marije vidljiva iz celog grada, a zatim i obilazak muzeja Intinjan i mesta kroz koje prolazi ekvator. Sa više od dva miliona stanovnika Kito je danas popularna, moderna metropola, sa bogatim noćnim životom i zabavom. Pored svežeg voćnog soka i odlične kafe sa mlekom, treba probati i domaći canelazo – “piće Anda” napravljeno od alkohola od šećerne trske, limuna, šećera, vrele vode i cimeta. Zajednička večera u hotelu, upoznavanje i druženje prvog dana putovanja, sastavni su deo planiranog programa.

Dan 2.
Od Kita do Tene

Posle doručka u hotelu, sledi putovanje do Tene. Čitav dan je rezervisan za opuštanje i uživanje. Tena se nalazi u džungli, u bujnom zelenilu. Put vodi kroz spektakularne predele, a na jednom posebnom mestu pravi se pauza – u cenu aranžmana uključeno je kupanje u kompleksu sa bazenima napunjenim termalnom izvorskom vodom.

Dan 3.
Tena

U hotelu je obezbeđen doručak i večera. U međuvremenu, dan je Vaš. Možete se izležavati i odmarati se ili, uz doplatu lokalnim vodičima, organizovano posetiti autohtono domorodačko selo. Još jedna aktivnost je u ponudi, za ljubitelje adrenalinskih iskustava – popodnevni rafting brzacima i bukovima na rekama u okolini, po čemu je Tena poznata.

Dan 4.
Od Tene do Banjosa

Posle doručka, kreće se u Banjos, grad smešten u podnožju aktivnog Tungurahua vulkana. Banjos je avanturistička prestonica Ekvadora, poznat po neverovatnim vodopadima, koje dolaze da vide turisti iz svih krajeva sveta. U cenu putovanja uključena je večera u Banjosu i još jedno nezaboravno iskustvo – noćni časovi salse.


Dan 5.
Banjos

Slobodan dan u Banjosu. Svako može da organizuje zabavu kako želi i istražuje “grad vode” – pored vodopada, tu su i topli mineralni izvori. Vremenski uslovi i okruženje su takvi da je boravak na otvorenom izuzetno prijatan. Banjos je mali grad sa lokalnim šarmom. Uz doplatu se možete oprobati u penjanju uz pomoć užeta, doživeti spuštanje čamcem kroz kanjon, ili, ukoliko jašete, konjem krenuti u avanturu.

Dan 6.
Od Banjosa do Gvajakvila

Posle doručka u Banjosu, krećemo na put do Gvajakvila – najvećeg grada Ekvadora. Gvajakvil je ekonomski centar, nova, moderna kosmopolitska metropola, koja, pored nebodera, ima i prepoznatljive živopisne latinoameričke kvartove. Posetićete četvrti Las Penjas i Sero Santa Ana, sa uskim ulicama i interesantnim pričama o prošlim vremenima. Šetalište Malekon 2000 na obali reke Gvajas je, po mišljenju mnogih, najlepši deo grada. Odavde se u večernjim satima kreće u avanturu rekom – na jedrenjaku “Kapetan Morgan”, replici piratskog broda. Uz pića i grickalice sigurno ćete uživati u spektakularnom pogledu na panoramu grada.

Dan 7.
Od Gvajakvila do ostrva Izabela

Spremite se da na ostvima arhipelaga Galapagos, do kojih je obezbeđen prevoz avionom, provedete pet nezaboravnih dana. Od aerodroma na Galapagosu do ljupkog gradića Puerto Ajora obavezno je zaustavljanje, kako bi se videle čuvene džinovske kornjače u svom neverovatno lepom prirodnom staništu i prastari tuneli lave, od kojih su neki i duži od jednog kilometra i vode ispod susednog ostrva Santa Kruz. Sledi ručak, a zatim vožnja brodom do ostrva Izabela, gde su planirana dva noćenja u Nacionalnom parku Galapagos. Bićete u samom srcu prirode od koje zastaje dah, u društvu sa dobroćudnim divljim korčnjačama svuda unaokolo.

Dan 8.
Ostrvo Izabela

Sve ture istraživanja ostrva Galapagos su uključene u cenu. Prva kreće odmah, od jutra, kada se kajacima izlazi na vodene površine između ostrvaca Las Tintoreras, u potragu za galapagoskim pingvinima, jedinim pingvinima koji žive severno od ekvatora. Sledi još jedno adrenalinsko iskustvo – ronjenje u kristalno čistoj vodi, u društvu šarenih ribica i zelenih morskih kornjača, tunelima od lave. U toku poslepodneva – malo istorije. Posetićemo Zid suza, ogromnu građevinu visoku 25 metara. Podizali su je, od 1945. do 1959. godine, osuđenici, od kojih je na hiljade stradalo na izgradnji.

Dan 9.
Od ostrva Izabela do ostrva Santa Kruz

Najpre je planirana poseta Centru za gajenje džinovskih kornjača, gde će vodič objasniti njihov značaj i prirodno nasleđe ostrva, a zatim i povratak brodom na ostrvo Santa Kruz, do Puerto Ajore.  Popodne je slobodno, uz mogućnost šetnje do prelepih belih peščanih plaža Zaliva kornjača (Tortuga Bej). U okruženju netaknute prirode ovde se sunčaju morske iguane, a kajakom se može krenuti u potragu za morskim zvezdama, velikim plavim čapljama, kornjačama, lava-galebovima… Ako niste raspoloženi za odmor na plaži, prošetajte gradom i kupite suvenire.


Dan 10.
Od ostrva Santa Kruz do ostrva San Kristobal

Istraživački centar “Čarls Davin” na ostrvu Santa Kruz obavezno obilaze posetioci Galapagosa. Ovde ćete upoznati Darvinov rad i nastojanja savremenih naučnika da nastave istraživanja baš na ovom mestu, kako bi vratili u život vrste na granici izumiranja. Videćete i sami neke od retkih primeraka i čuti priču o nekada najpoznatijem stanovniku ostrva – džinovskoj kornjači Usamljeni Džordž, poslednjoj iz svoje podvrste, koja je imala oko sto godina kada je uginula 2012. godine.

Sledeća stanica je još jedno ostrvo – San Kristobal, poznato po morskim lavovima i četiri ugašena vulkana. Predlažemo iznajmljivanje bicikla i spuštanje sa vidikovca La Soledad kroz gradić El Progreso i pet različitih zona vegetacije, do plaže La Loberia. Kao i posmatranje zalaska sunca, za koji mnogi tvrde da je na ovom ostrvu najlepši.

Dan 11.
Ostrvo San Kristobal

Sva tri obroka su obezbeđena i – krstarenje, uz poslednji pogled na fantastični podvodni svet, živi svet ostrva, i obale Galapagosa. Veliki pelikan, plavonoga i crvenonoga bluna, ajkula čekićara, kljunasti delfin… samo su neke retke životinje čije navike poznaju lokalni vodiči. Videćete stenu Kiker Rok koju domaće stanovništvo zove Leon Dormido, sa visinom od preko 140 metara iznad okeana, a za kraj je planirano kupanje na plaži Puert o Grande i zajednički roštilj u najpopularnijem restoranu na ostrvima.

Dan 12.
Od ostrva San Kristobal do Lime

Put avionom do glavnog grada Perua traje oko pet sati. Ostaće i sasvim dovoljno vremena da se istog dana prošeta Limom. Grad se sastoji od 43 kvarta, od kojih skoro svaki ima svoja osobena obeležja. Lima je metropola sa brzim dnevnim i noćnim ritmom . Tragovi španske kolonijalne ere vidljivi su na svakom koraku, od preciznih rezbarija na karakterističnim balkonima i vratima, i arhitekture istorijskog centra grada, do raskošno dekorisanih fasada crkava.

Dan 13.
Lima

Čitav dan i noć odvojeni su za istraživanje Lime. Pored vođene ture starim gradskim jezgrom i četvrtima Baranko i Miraflores na obali, predlaže se poseta raskošnoj katedrali Bazilika, crkvi San Francisko sa katakombama, prelazak preko drvenog Mosta uzdaha iz druge polovine 19. veka… Baranko je poznat po boemskoj atmosferi i posebnoj energiji, pa se ovde treba zadržati duže i probati pisko – peruansko nacionalno piće, dok je Miraflores savremen kvart, pogodan za šoping i kafu u nekoj od kafeterija, sa pogledom na okean i surfere koji se ovde okupljaju u velikom broju. Noćni život Lime se ne propušta – od ultra-modernih prostora, preko barova sa muzikom uživo, do dens klubova, kvalitetna zabava za sve ukuse je obezbeđena.

Peru putovanje

Dan 14.
Od Lime do Arekipe

Rano ujutro putuje se avionom do Arekipe, drugog po veličini grada u Peruu, koji se nalazi oko hiljadu kilometara južnije. „Beli grad“ (Siudad Blanka), kako se Arekipa naziva, leži u senci tri vulkana, od kojih je jedan savršeno simetrični El Misti. Zgrade su uglavnom napravljene od belog vulkanskog kamena silar, pa je grad zaista beo. Arekipa je centar mlekarske industrije i ovde obavezno treba probati najfiniju čokoladu La Iberika. Poznati specijaliteti peruanske kuhinje – punjene ljute paprike i čorba od rakova, takođe se preporučuju. Popodevni sati rezervisani su za upoznavanje sa istorijom grada – prekrasnim manastirom Santa Katalina – gradom u gradu, i centralnim trgom Plaha de Armas, sa katedralom iz 17. veka i palmama, koji je na listi UNESCO svetske baštine. Lepo osvetljen trg je i mesto večernjih okupljanja, tako da se vreme do kraja dana može provesti ovde.

Dan 15.
Od Arekipe do kanjona Kolka

Posle dva velika grada put nas ponovo vodi u divljinu, do kanjona Kolka, jednog od najdubljih na svetu, kroz nacionalne parkove Salinas i Akvada Blanka, kojima slobodno lutaju divlje vikunje, najmanje iz familije lama. Uz jedno zadržavanje i čaj od koke na vidikovcu sa pogledom na surove litice u okruženju, stiže se do najviše tačke, koja se nalazi na visini od 4910 metara – istoj na kojoj je, u Evropi, najviši vrh kontinenta Mon Blan. Sledi spuštanje u grad Čivau i odmor u termalnim bazenima, u neverovatnom okruženju. Ovde je planirna specijalna tradicionalna večera i boravak u Kontikejevoj rustičnoj kolibi.

Dan 16.
Od kanjona Kolka do grada Puno

Odmah posle doručka , u planu je pokušaj da se uživo vidi kondor, “kralj Anda”, na platformi Kruz del Kondor, na nadmorskoj visini od 3800 metara. Ptica sa moćnim rasponom krila od čak tri metra koristi tople vazdušne struje da bez napora krstari kanjonom u potrazi za hranom, i pravo je zadovoljstvo posmatrati je ovde. Na povratku u Čivau, na ručak, prolazi se kroz autentična mala sela, uz posetu jednoj lepoj kolonijalnoj crkvi u mestu Jankve, koja na najbolji način upoznaje sa istorijom regije. Popodne se putovanje nastavlja preko peruanske visoravni do grada Puno na obali jezera Titikaka. Iz ovog mesta najbolje je krenuti u istraživanje ostrva na jezeru i bogatstva jedinstvenih južnoameričkih kultura. Iako se provod uz ples u centralnoj gradskoj ulici toplo preporučuje, malo ko će imati dovoljno kondicije za to – Puno se, ipak, nalazi 3657 metara iznad mora.

Dan 17.
Puno

Dan počinje novim prevoznim sredstvom – taksi-triciklom, kojim se stiže do luke. Sledi dvoiposatna vožnja brodom do ostrva Takvile, tokom koje će vodič upoznati putnike sa istorijom i kulturom oblasti, kao i ekologijom i živim svetom jezera. Uživanje upotpunjuje pogled na Bele Kordiljere – planinske vrhove na bolivijskoj strani jezera. Iako mnogo turista iz čitavog sveta dolazi ovde, Takvile ostaje netaknuta kulturna zajednica, poznata po visokom kvalitetu čuvenog tkanja, vunenim šeširima, terasastim zasadima i tradicionalnoj organizaciji društva, gotovo neizmenjenoj od vremena Inka. Ovde se mogu obići domaće radionice i pojesti nešto od specijaliteta, pre ponovnog ukrcavanja i plovidbe na plutajuća ostrva Uros, sa još jednom fascinantnom zajednicom lokalnih preduzetnika. Na Urosu se nalaze mali ribnjaci, muzej prirode, kuće specifične arhitekture… žene nude na ulicama svoje proizvode i tipične suvenire – replike totora brodova od trske. Jednim takvim, većim, koji je i glavno sredstvo prevoza, možete se provozati po jezeru.

Dan 18.
Od Puna do Kuska

Put od Puna vodi do Kuska, sa nekoliko zaustavljanja. Prvo je u selu Pukara, koje nosi ime po civilizaciji pre Inka, uz posetu arheološkom lokalitetu iz petog veka pre nove ere. Pukara je čuvena po umetnički oblikovanim keramičkim bikovima, koji se nalaze na krovovima kuća u celoj oblasti, radi zaštite porodica. Sledeći odmor je na prevoju La Raja, okruženom snežnim vrhovima, na najvišoj tački putovanja. Zatim je planiran ručak u gradu Sićuani i nastavak do čuvenog svetilišta Inka – Rakči, gde se nalazi jedini očuvani dvospratni zid i najveća pojedinačna građevina drevnog carstva, Hram Virakoča.

Po dolasku u Kusko ostaje sasvim dovoljno vremena za večernje upoznavanje grada i lokalnih gastro-specijaliteta, koji se mogu kupiti i na ulicama.

Dan 19.
Kusko

Glavni grad drevne kulture Inka, Kusko, zaista zahteva višednevni boravak, kako bi se poneli što kompletniji utisci o iščezlom carstvu. Kusko je danas, kao polazna tačka za odlazak do najpoznatije atrakcije Perua – Maču Pikču, moderan i prepun turista. U gradu prvo treba posetiti kvart San Blas i videti Kale Hatunrumijok, nedaleko od trga Plaha de Armas – uzanu pešačku zonu poznatu po zidovima sa savršeno uklopljenim kamenim blokovima bez maltera, po čemu je kultura Inka posebno poznata. Korikanča je hram Inka posvećen bogu sunca, nekada optočen zlatnim listićima i sa zlatnim statuama, koji je potom pretvoren u špansku crkvu Svetog Dominga. Tu je, zatim, bogato dekorisana Katedrala i prepuna pijaca San Pedro.

Slobodno popodne se može iskoristiti za kupovinu suvenira, odevnih predmeta od alpake, umetničkog nakita… ili za avanturu po okolini, uz doplatu – mauntinbajking, rafting, jahanje… Posle svega, u Kusku je  obavezna večernja zabava.

Dan 20.
Od Kuska do Svete doline

Kusko se napušta na dva dana. Prva ciljna destinacija je Sveta dolina Inka – region koji počinje na obodu Kuska i prostire se do grada Maču Pikču, udaljenog stotinak kilometara. Ovde se odvijala, na imanjima-tersama, poljoprivredna proizvodnja, a u dolini su bila i važna svetilišta Inka. U daljini se mogu videti i poznati rudnici soli. Planirana je poseta selu Pisak, lokalnoj pijaci i čuvenoj pekari, ručak u Urubambi, uz peruansko pivo od kukuruza,  i odlazak u najstariji još uvek nastanjeni grad u Južnoj Americi – Olantajtambo, gde je sledeće prenoćište. Neobavezna šetnja gradom, ulicama kojima su prolazili nekadašnji žitelji, ili partija tradicionalne igre sa novčićima Sapo ovde je poseban doživljaj.

Dan 21.
Vozom do Aguasa Kalijentesa / ili pešice Stazom Inka

Za putnike koji odaberu da prepešače Stazu Inka do grada Maču Pikču, ujutro je obezbeđen prevoz vozom do kote KM 104. Dalje se nastavlja sa vodičem, blagim usponom kroz fascinantnu divljinu, pored vodopada, do mesta Vinajhuajna, gde je organizovan ručak u kampu-kolibi. Hodanje se nastavlja originalnom popločanom stazom Inka, pored žrtvnika, do Vrata Sunca i ulaza u čudesni grad Maču Pikču. Potrebno je još 45 minuta hoda do Kuće vodiča, odakle se mogu napraviti najbolje fotografije. Izvesno vreme namenjeno je boravku u gradu, a zatim sledi povratak autobusom.

Ukoliko ne želite da se Stazom Inka popenjete u Maču Pikču, u Svetoj dolini ima dovoljno ponude za jedno pre podne – od obilaska konjima ili raftinga, do šetnje Olantajtambom. Popodne se vozom odlazi u Aguas Kalijentes, gradić u samom podnožju ruševina, poznat po toplim mineralnim izvorima, bujnoj prirodi i lokalnoj pijaci, gde će se grupi pridružiti oni koji su odabrali da dan provedu u pešačenju Stazom Inka.

Dan 22.
Od Aguasa Kalijentesa (Maču Pikču) do Kuska

Od ranog jutra planiran je obilazak starog zadivljujućeg grada Maču Pikču, za koji se veruje da je bio mesto za odmor najbogatijih porodica Inka. Posetićete, uz pratnju vodiča, Hram tri prozora, oltar, obredna kupatila…  Po povratku možete, ukoliko želite, dodatno prošetati do obližnjeg, jednostavnog ali interesantnog  muzeja Maču Pikču u podnožju planine, ili do vodopada, posle čega sledi povratak u Kusko, vozom, a zatim autobusom. Veče u Kusku je pravo vreme da se proba obavezni specijalitet peruanske visoravni – hrskavo pečeno zamorče, a ukoliko ovo izgleda kao preterana avantura – može se poručiti pastrmka sa kinoom i drugim tradicionalnim prilozima. Noć se može provesti u plesu do zore, pošto je sledeći dan slobodan.

Dan 23.
Kusko

Odmor u Kusku, šetnja gradom, uživanje u fasadama i parkovima, kapućino u kafeteriji sa pogledom na trg Plaha de Armas… sve se preporučuje. Podsetimo da su ovde, uz doplatu, na raspolaganju i ture za avanturiste – rafting svetom rekom Urubamba, mauntingajking, poludnevne ture na konjima, kao i časovi salse.

Dan 24.
Od Kuska do koliba u džungli

Do džungle na jugu Perua, odnosno do grada Puerto Maldonado sa druge strane Anda, odakle novo istraživanje počinje, dolazimo avionom. Ručak je planiran na tradicionalnom peruanskom brodu kojim se, plovidbom uzvodno, stiže do Kontiki kampa u džungli. Pokušaćemo usput da vidimo i tukane, makao papagaje i kapibare, koji naseljavaju ovu oblast. Sledi zatim smeštaj u kolibama od drveta i blata, gde ćete spavati gotovo na otvorenom, u srcu džungle, i odlazak do tornja osmatračnice odakle se vidi bujna vegetacija, koja u sebi krije porodice majmuna, ptica, kaktuse i drugi živi svet. Posle večere zainteresovani, sa baterijskim lampama, mogu da krenu u potragu za kajmanima – odsjaj svetlosti se reflektuje crvenom bojom u njihovim očima što je doživljaj u džungli za pamćenje i priču.

Dan 25.
Od koliba u džungli do Puerto Maldonada

Planirano je rano buđenje i istraživanje džungle, uz plovidbu nizvodno domorodačkim čamcem, sa lokalnim vodičem,  do malog jezera Tres Ćimadas. Ptice neizmenjene još od praistorije i džinovske vidre ovde su uobičajene, a možete pokušati i da upecate piranu. Biće organizovana poseta lokalnom plemenu Infierno i njihovom ribnjaku sa originalnim vrstama. Posle ručka zainteresovani se mogu, uz doplatu, spustiti kajakom niz Tambopata reku, ili uz pomoć užeta doći do nepristupačnih mesta. Za ostale se predlaže kupanje, odbojka ili fudbal na pesku. U večernjim satima – povratak u Puerto Maldonado.

Dan 26.
Od Puerto Maldonada do Lime

Posle leta avionom do Lime, dan je slobodan za opuštanje i sređivanje utisaka iz Perua. Uveče se iskustvima može dodati i večera u nekom od restorana u Mirafloresu, poseta Larkomal šoping molu ili šetnja parkom Kenedi, uz još jedan peruanski pisko i dodatno usavršavanje španskog jezika, pošto sledi putovanje u zemlju u kojoj vlada – vino.

Dan 27.
Od Lime do Buenos Airesa

Pozdrav Argentini! “Zemlja sedam kontinenata”, kako se obično naziva, ima neverovatnu raznovrsnost pejzaža – džungle, savane i delte, pustinje od crvenog peska i, na samom jugu, Patagoniju – oblast jezera u kojoj se nalazi i najjužniji grad na svetu – Ušuaja. Tu su, zatim, Andi i najviši vrh zapadne hemisfere Akonkagva, vodopadi Iguazu…

Stižemo u Buenos Aires, urbani raj, koji je poznat kao najkosmopolitskiji grad u Južnoj Americi. Ovde su svoje mesto našli doseljenici iz velikog broja evropskih zemalja posle Drugog svetskog rata, što je rezultiralo fantastičnom mešavinom i raznolikošću ljudi i običaja španskog, italijanskog, nemačkog, slovenskog i sirijskog porekla. Jedna od specijalnih ponuda koju odmah imamo je tura obilaska parija – restorana u kojima se priprema popularni argentinski roštilj. Ona nije uključena u cenu aranžmana, ali je veoma popularna pa je preporučujemo.

Dan 28.
Buenos Aires

Planiran je celodnevni obilazak grada. Najpre treba posetiti istorijski kvart San Telmo i renoviranu, živopisnu četvrt La Boka, gde ćete videti i Maradoninu statuu na stadionu Boka Juniors. A zatim i kvartove Kaminito i Puerto Madero sa kafeterijama i malim radnjama. Parkovi i kolonijalne zgrade karakteristične arhitekture biće okruženje u kojem ćete, uz pomoć vodiča, saznati više o bogatoj istoriji i poznatim ličnostima, koje su zaslužne za sve što su Buenos Aires i Argentina danas. Obići ćete i gradske zone Rekoleta, Palermo Ćiko i Palermo Lagos Iboskes, za šta će Vam na raspolaganju biti i bicikl.

Buenos Aires je rodni grad tanga, posvećen plesu, muzici, umetnosti i, naravno, fudbalu, poznat po teletini i crvenim vinima. Noć  sa večerom, tango-šou plesom i časovima tanga je uključena u cenu, pošto bez ovoga doživljaj Buenos Airesa ne bi bio kompletan.

Dan 29. i dan 30.
Buenos Aires

Drugog dana boravka u gradu vodič će odvesti čitavu grupu na još nekoliko zanimljivih mesta, a zatim ćete imati slobodno popodne i još jedan ceo slobodan dan za druženje i zajedničko istraživanje Buenos Airesa. Preporučujemo odlazak na fudbalsku utakmicu u gradu fudbala i odličnu argentinsku kuhinju – biftek i vino, ili samo empanadas, a od poslastica kolačiće alfahores. Kafa sa mlekom i posmatranje ulice najbolji su u kultoj istorijskoj kafeteriji Kafe Tortoni. Buenos Aires je veliki grad, pa je šoping punuda veoma bogata, za sve ukuse, stilove i mogućnosti.

Buenos Aires

Dan 31.
Od Buenos Airesa do Iguazu vodopada

Iguazu vodopadi su na granici Argentine i Brazila, sa fantastičnim pogledom sa obe strane i statusom predela prirode pod UNESCO zaštitom. Zbog svega toga, predvideli smo kompletno istraživanje ovog veličanstvenog mesta.

Najpre letimo od Buenos Airesa do aerodroma u gradu Puerto Iguazu. Sledi prelazak granice, ulazak u Brazil, i smeštaj u mestu Foz do Iguaku. Iako postoje nesuglasice, velika većina smatra da su vodopadi lepši sa ove, brazilske strane. Vodopadi se sastoje od 275 pojedinačnih slapova, najveći se zove Đavolje grlo, i ovde ćete biti u prilici da ih posmatrate i fotografišete iz različitih uglova. Ukoliko želite dodatno uzbuđenje, možete se provozati helikopterom iznad vodopada, uz doplatu.

Dan 32.
Iguazu vodopadi

Čitav dan je planiran za boravak pored vodopada. Vraćamo se u Argentinu za pogled sa te strane i obilazak nacionalnog parka. I ovde možete sebi priuštiti dodatna uzbuđenja, vožnju čamcem ili penjanje uz liticu, pored koje tutnji vodopad Đavolje grlo.

Uveče je predviđen povratak u Brazil, zajednička večera i druženje uz brazilski roštilj, ples, vino i nacionalno piće kaipirinja.

Dan 33.
Od Iguazu vodopada do Rio de Žaneira

Poslednja dva dana putovanja i istraživanja Latinske Amerike rezervisana su za Rio, grad najvećeg karnevala, čuvenih plaža Kopakabana i Ipanema, brazilskog bikinija i stadiona na kojima su igrali i igraju najveća imena svetskog fudbala. Pravo sa aerodroma kreće se u obilazak grada – stare  Katedrale koja je jedna od najznačajnijih građevina, četvrti Lapa sa 150 godina starim akvaduktom i prvog javnog parka u gradu, Pasejo Publiko. Popodne je slobodno, sa preporučenim odmorom u hotelu pre odlaska u noćni provod. Večernje fudbalske utakmice, noćni barovi, klubovi i favela-partiji su ponuda koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, posebno u gradu kao što je Rio.

Dan 34.
Rio de Žaneiro

Odmah posle doručka kreće se na najpoznatije mesto u Riju – brdo Korkovado, na kojem se nalazi čuvena, gotovo 40 metara visoka, statua Isusa Hrista Spasitelja, proglašena nedavno za jedno od sedam novih svetskih čuda. Pogled na grad i plaže odavde je veličanstven. Pruža Vam se prilika da  doživite još jedan pogled “iz ptičije perspektive” – iz staklene žičare koja se penje na vrh brda Glava Šećera, visokog 396 metara. Trasa je podeljena na dva dela, a na odmorištu će Vas sačekati i mali majmuni, koji se slobodno kreću okolo, i po kojima je ovo mesto poznato.

U popodnevnim satima planiran je obilazak favela, poseta plažama, pijacama i prodavnicama u gradu, za potpuno iskustvo svakodnevnog života Karioka u Riju. Na pesku se može odigrati i poneki kratak fudbalski meč ili se potpuno opustiti i odmoriti uz pogled na okruženje i ljude. U ponudi je i večernji provod uz doplatu – autentičan favela-parti ili popularna Kareto večera po principu “pojedi koliko možeš”.

Dan 35.
Rio de Žaneiro

Poslednji dan je slobodan, u jednom od najlepših gradova na svetu – Rio de Žaneiru. Obezbedili smo krstarenje brodom oko poznate luke u Riju, uz muziku, sunčanje na palubi i kaipirinjo. Možete provesti i dan na plaži, ili doplatiti za vožnju motornim zmajem, što je ovde popularno. Uveče je oproštajna zajednička večera.

Dan 36.
Odlazak iz Rio de Žaneira

Posle doručka u hotelu, istraživačka latino-tura po zemljama Južne Amerike se završava.

Pogledaj još detalja i prijavi se za turu po Latinskoj Americi!